Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

lemn mai

 Pe 4 mai curent, în incinta Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” Fălești, s-a desfășurat a II-a sesiune a Atelierului de creație „Crestarea tradițională în lemn”, unul din seria evenimentelor menite să readucă în atenție artele și meșteșugurile uitate, specific zonei în care trăim. La inițiativa Secției Cultură și Turism Fălești, activitate în colaborare cu meșteșugarul binecunoscut în părțile noastre și nu numai - formator Dumitru Muruzuc, membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova și al Academiei Artelor Tradiționale din România, a întrunit iubitori de tradiție și dornici de a învăța și dezvolta arta de crestare în lemn.

 În trecut, la casa gospodarului, începând cu tăieturile ornamentale la garduri și pridvor, decupaje de la podul casei, mobilierul și uneltele din gospodărie erau îmbogățite estetic prin decor traforat, crestat și incizat. Fiecare gospodar își dorea să se evidențieze cu modele cât mai frumoase și tradiționale. 

 Atelierul de crestături tradiționale a prelungit călătoria în lumea lemnului şi a semnelor protectoare crestate şi incizate pe suprafaţa lui netedă și primitoare. La atelierul nostru am crestat elemente de bază si am deslușit semnificația: rozeta, rombul, frunza, inima, colţul de lup, zig-zag-ul ș.a. Prima încercare practică a fost să pătrundem în tainele artei printr-o bucățică de lemn, special pregătită, pentru a forma deprinderea, după care, la a II-a sesiune, este să încrustăm un tocător.

 Cu toată dragostea și priceperea pe care o deține, domnul Muruzuc explică fiecare model și pas cu pas realizarea lui. Este ajutat și de doi discipoli – asistenții săi Cuciuc Patricia și Roșca Andrei din s. Răuțel, ambii premianți la concursuri naționale și internaționale.

 Dumitru Muruzuc s-a născut într-o familie de gospodari și de mare omenie din satul Hiliuți, Fălești. Arta de a fi un meseriaș bun i s-a transmis prin sânge, de la tata. Absolvind școala, s-a angajat la Combinatul de mobilă din or. Bălți. Mai târziu a deschis Clubul meșterului popular la Bălți, unde instruia copii și le deschidea tainele lemnului. Dumitru Muruzuc e un om de o bogăție sufletească rar întâlnită, deschis spre comunicare și conlucrare, care-și împărtășește necondiționat experiența acumulată pe parcursul vieții. Important este, că discipolii domniei sale, pe lângă faptul că, urmare abilităților de care dispun și instruirii pe care o primesc, devin niște purtători fideli de tradiție, participând la diverse festivaluri/concursuri naționale și internaționale, de unde se întorc acasă cu valoroase premii.

 Domnul Muruzuc a antrenat în studierea și dezvoltarea artei meșteșugărești și membrii familiei. Din cei cinci copii ai domniei sale, o fată și doi băieți practică meșteșugul Cioplit în lemn. Lucrările lui cu struguri de poamă, cocostârci și alte modele cutreieră prin toată lumea, de multe ori se opresc și acasă printr-un gard, o fântână, o poartă. Visul domniei sale a să creeze o astfel de poartă în care să se regăsească toate elementele tradiționale, să fie scumpă fiecărui om – o poartă-simbol pentru toată Moldova. Să-i fie cu „Doamne-ajută!”

 Recent, pe 29 aprilie 2018, în satul Răuțel, la inițiativa administrației publice locale, primăria s. Răuțel, unde locuiește cu familia domnul Muruzuc, și cu contribuția domniei sale, a fost inaugurat Centrul de meșteșuguri tradiționale, care prevede instruirea doritorilor în diverse genuri de creație - arta cioplitului în lemn, pirogravare tradițională, împletit în fibre vegetale – pai și papură, croșetare.

Galerie foto