Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La 27 iunie curent, la tabăra „Romantica” din satul Călinești s-a desfășurat sărbătoarea dedicată Zilei Naționale a Portului Popular, cu genericul: „Mândru-i Portul Făleștean”. Obiectivele principale ale evenimentului au fost valorificarea costumului autentic popular, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia și promovarea tehnicilor de confecționare a costumului.

  

  Cu  un cuvânt de salut pentru participanții la eveniment a venit Domnul Sergiu FÎNTÎNA,  Președintele raionului, Doamna Mariana OSADȚA, șef a Direcției Generale Educație și Cultură , care au menționat despre valoarea portului popular și importanța evenimentului organizat.

  Publicul a fost onorat cu prezența Doamnei Monica BABUC, ex-ministru al Educației Culturii și Cercetării care a remarcat interesul publicului autohton, dar și al celui străin față de tradițiile și valorile noastre culturale

  La eveniment, iubitorii de frumos îi aștepta expoziția de artă populară, vernisată de muzeele și căminele de cultură din raion, precum și o expoziție de obiecte confecționate din lut și din lemn a meșterilor populari din orașul Bălți.

  Expoziția de covoare și prosoape inedite a fost vernisată de Muzeul raional de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din orașul Fălești cu filialele din satele Risipeni, Muzeul sătesc din satul Pîrlița, cât și căminele/casele de cultură din satele Catranîc și Sărata Veche.

  La sărbătoare au fost înmânate diplome pentru colectivele artistice, cât și pentru participanții la expozițiile etalate.

Galerie foto