Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La data de 10 februarie curent, Direcția Agricultură și Alimentație a organizat o vizită de studiu la ferma de vaci din localitatea Năvîrneț, gestionată de SRL„Gifis-Farm”, director Marin Bîtiu, la care au participat 14 deținători de ferme de bovine din diferite localități al raionului.
  Acest eveniment a avut ca scop familiarizarea celor prezenți cu tehnologiile moderne de producere a laptelui și de ai duce în cadrul legal a activităților de întreprinzător cu respectarea tuturor cerințelor de funcționare a fermei.
  Cu un cuvânt de salut către participanți s-a adresat Domnul Fusu Veaceslav, vicepreședintele raionului Fălești.
Despre importanța acestei ramuri în economia națională, securitatea alimentară, cauzele retrogradării sectorului zootehnic, în special a creșterii taurinelor, care este principala ramură a sectorului din punct de vedere a ponderii în tot produsul agricol global și a indicilor economici de producere a laptelui, a relatat Domnul Motelica Valeriu, șeful Direcției Agricultură și Alimentație.
  În continuare despre istoricul înființării fermei, efectivului și reproducerea animalelor, productivității de lapte, înzestrarea cu tehnică și utilaj, aprovizionarea cu nutrețuri și raionului de hrană a relatat Domnul Bucliș Gheorghe, medic veterinar la ferma dată. Totodată, Dumnealui a accentuat, că o bună parte din laptele produs la fermă se procesează pe loc într-o secție de brânzeturi, pe baza căreia au fost deschise magazine de firmă, care vând produse lactate, în așa mod formând un ciclu închis de producere, ce duce la mărirea indicatorilor economici.
  La finalul vizitei s-a subliniat, că sarcina principală este trecerea efectivelor de animale din sectorul gospodării casnice în sectorul de ferme. Doar în cazul întreținerii animalelor la ferme se vor aplica atât tehnologiile moderne, cât și obținerea rezultatelor cantitative și calitative.