Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În atmosfera solemnă creată de Ziua Națională a Limbii, vă aduc cele mai calde felicitări și urări de bine!

  Ca element de afirmare a identității naționale, istorice și etnice, limba este pentru fiecare popor un însemn distinctiv al neamului, prin limbă se conturează specificul lui, modul unic de a gândi și simți. Meritul transformării în realitate a dreptului de a vorbi în și despre limba  se datorează înaintașilor noștri, care au înțeles și apreciat puterea de convingere și luptă a limbii ca armă de luptă a unui popor.

  Așadar, suntem la frumoasa aniversare a 31 de ani de la afirmarea celui mai important adevăr științific al timpurilor noastre.  Măreţia evenimentului de proclamare la 31 august 1989 a limbii materne ca limbă de stat, sărbătoarea spiritului, cugetului şi mândriei unui popor - Limba Noas­tră,   ne-a afirmat să fim slujitorii limbii ca să putem fi stăpânii ei.

  Să ne mândrim dintotdeauna și de faptul că avem o Limbă atât de frumoasă, melodioasă și dulce și să luăm, de asemenea, mereu aminte că prin ea se clădesc toate bogățiile noastre materiale și spirituale.

  Să luăm cu toţii aminte, că un neam fără grai este ca o Ţară fără popor. A nu iubi limba maternă este identic cu a nu-ţi iubi Patria, căci noţiunile Patrie, Vatră, Popor şi Limbă,  sunt  tezaurul cel mai preţios, pe care-l moştenesc copii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită a fi păstrat cu sfinţenie de generaţiile care-l primesc.

  De multe ori, uităm ce mare izbândă a fost să ne recâștigăm dreptul de a vorbi și a scrie în limba străbunilor noștri, dar e datoria  noastră să o cinstim în fiecare zi, prin vorbire corectă, prin respect pentru ea, astfel încât copii noștri să preia de la noi un limbaj cultivat.

  Vă doresc multă sănătate, pace, prosperitate, optimism,  afirmarea neabătută a  nestematelor valori naţionale.

  Vă doresc,  să trăiți azi în sărbătoarea Luminii, inspirați și însuflețiți de frumusețea limbii materne.

  Cu respect şi deosebită consideraţie,
  Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului